Jan de Beijer, Huis Scherpenzeel. Tekening 1749. Coll. UB Leiden
Meestal worden ‘Berichten’ door ons gepost als er een aanleiding is om een feitje nader uit te zoeken. Een oriëntatie-onderzoek noemen we dat in ons jaarverslag dat binnenkort weer zal worden geplaatst in deze Berichten. Nu berichtte een Cascade-vriendin aan mij dat ze in historische correspondentie had gevonden dat de Van Lunterens (bedoeld wordt het (tuin)architectengeslacht Van Lunteren) al in de jaren dertig van de 19de eeuw betrokken waren bij veranderingen aan huis en tuin van Huis Scherpenzeel.
Bekend was wel al het parkontwerp uit 1859, gemaakt door Samuel A. van Lunteren (1813-1877), maar nu wordt dus gesproken van de jaren dertig, Dat moet in opdracht geweest zijn van een andere eerdere eigenaar, namelijk Benudina Maria van Naamen (1827-1892), kleindocter van Petrus Johannes van Naamen (1774-1854), in 1825 gehuwd met Herman Royaards. Haar vader was al in 1852 overleden. Het is aannemelijk dat niet Samuel , maar vader Hendrik van Lunteren (1780-1848) toen door Petrus Johannes in de arm werd genomen. Samuel was immers pas 19 jaar.
In dit verband ging ik op zoek naar oude tekeningen, prenten en kaarten van Huis en Park Scherpenzeel, om te achterhalen hoe huis (en park) er uitzagen vóór en na de genoemde verandering in de vroege jaren dertig van de 19de eeuw. Er zijn verscheidene tekeningen en prenten uit de 18de eeuw bekend, o.a. de afbeelding van het huis van Jan de Beijer uit 1749 (zie boven) en ook een tekening van Jan Pronk uit 1731, maar een afbeelding van een eeuw later kwam ik niet tegen.
Wel tonen de oude kadasterkaarten hoe de indeling van het kasteelterrein er uitzag in 1826 en op de tweede kaart mogelijk enige tijd later.
Helaas heb ik geen nieuw ontwerp gevonden. Toch is op de kadastrale Minuut (na vergroting) wel te zien dat het huis in een hele ruime slotgracht ligt en dat ten noordwesten van het huis een lange kanaalvormige vijver ligt die zowel als wateropvang gediend zal hebben als ook als visvijver zijn nut zal hebben gehad. In de 18de eeuw werden visvijvers gegraven om zowel vis te kweken als vis te bewaren. Vandaar dat op de Kadastrale Minuut (de tweede kaart) goed te zien is dat het niet één vijver, maar zelfs twee vijvers betrof, die in het verlengde van elkaar zijn gelegen.
Uit 1859 is dus wel het ontwerp van Samuel van Lunteren bekend, hieronder afgebeeld. Zoals op dit ontwerp is te zien, is de visvijver nu tot slingerende beek omgevormd, passend in de landschapsstijl van die dagen.
Samuel A. van Lunteren, Ontwerp park Scherpenzeel, 1859. Coll. Geldersch Landschap en Kasteelen. Noorden boven
Het was geen vijver in twee delen Carla. Dat lijkt zo door het kadastraal perceelnummer dat in de vijver staat. Zoom maar eens in via https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/a76041b8-94d7-11e5-a573-5f2c0cd9beed
Ik stuur je ook een kadastrale Hulpkaart uit 1885. Daarop staan de oude en nieuwe vijver ingetekend. eer zo’n mooi voorbeeld van het benutten van bestaande wateren om te komen tot een nieuwe waterpartij.
Hoi Jan, ja om dat laatste ging het mij natuurlijk, heel mooi voorbeeld voor van formeel naar landschappelijk. Inderdaad 1 visvijver, maar dat maakt in dit geval natuurlijk niet veel uit voor het verhaal.