Beplanting

tuinhuis-3
Indeling en beplantingswijze van een 17de-eeuwse tuin, op basis van Vingboons’ plattegrond  van Herengracht 412 uit 1648 (tek. Juliet Oldenburger)

Over de toepassing van historische planten in het algemeen en van modeplanten uit bepaalde periodes in het bijzonder, worden vaak vragen gesteld.
In de loop van de jaren (i.e. sinds de reconstructie van de tuinen van Paleis Het Loo vanaf 1975) hebben wij kennis opgebouwd over het gebruik van historische beplantingen.

Welke planten werden gebruikt in middeleeuwse tuinen, zoals voorgeschreven door Karel de Grote (‘vergeten’ groenten en fruit, medicinale kruiden, verfplanten, etc.)?

Museumtuin Paleis Het Loo (voorstel soortenlijst en beplantingswijze: Carla Oldenburger)
Museumtuin paleis Het Loo (voorstel soortenlijst en beplantingswijze: Carla Oldenburger)
Bomenlijstje Algemene begraafplaats Doesburg (coll. Doesburgs gemeentearchief)
Bomenlijstje Algemene begraafplaats Doesburg (coll. Doesburgs gemeentearchief)

Welke planten sierden baroktuinen, zoals de tuinen van Paleis Het Loo? Welke bomen en heesters werden toegepast in historische landschapsparken, zoals op Staverden, welke op begraafplaatsen (in de stijl van de Zochers) of in steden, etc.

Alle gegevens die we over dit onderwerp tegenkwamen zijn door ons verzameld, zodat we adviezen kunnen geven over planten, heesters en bomen die de afgelopen eeuwen in Nederland zijn toegepast.

Scan

Behalve aan historische plantensoorten wordt in onze beplantingsplannen aandacht besteed aan (historische) beplantingswijzen, aan de schikking van planten, heesters en struiken ten opzichte van elkaar en aan kleurcompositie.

In welke boeken en catalogi de planten uit vroeger tijden werden beschreven, is te lezen in de bibliografie Paradisus Batavus (1983), samengesteld door Jos Kuijlen, Carla Oldenburger en Onno Wijnands.

Zie verder: Publicaties

Het eerste beplantingsonderzoek en -advies dat door ons bureau werd opgesteld betrof ‘De Bruntenhof’ in Utrecht (1978), in opdracht van het Utrechts Monumentenfonds. De beplanting was gebaseerd op een plantengids van de Haarlemse hortus uit 1784 en uitgebracht door William Kent. Zie het bijgevoegde filmpje hieronder: