Architectuur en kleur

G. Berckheyde, Grote bocht in de Herengracht te Amsterdam (1672), coll. Rijksmuseum
G. Berckheyde, Grote bocht in de Herengracht te Amsterdam (1672), coll. Rijksmuseum

Op grond van (architectuur)historisch onderzoek, praktische kennis van historische pigmenten en ‘quickscans’ naar nog aanwezige oude verflagen maken wij kleurontwerpen en doen wij onderzoek naar de ontwikkeling van het kleurgebruik in de architectuur, zowel naar afzonderlijke panden als naar stads- of streekbeelden als geheel, met name dat van Amsterdam.

Kleur in stad en land
De belangrijkste kleur van een bouwwerk wordt vaak bepaald door het materiaal dat niet is geschilderd: de toegepaste steensoort en de dakbedekking. In Nederland is als steensoort meestal een rode of bruine baksteen gebruikt, maar er werd ook wel natuursteen toegepast, zoals Belgisch hardsteen of zandsteen, dat uit verschillende locaties in Duitsland kwam: o.m. okerkleurige uit Bentheim en een meer grijze steen uit Oberkirchen. Ook een combinatie van baksteen en natuursteen komt regelmatig voor. Met name basementen, gevelbeeïndigingen, en deur- en vensteromlijstingen zijn vaak van natuursteen gemaakt.
[Meer lezen]

Voorbeelden:

Juliet Oldenburger. Gevelwand Claes Claesz. Hofje, uitgevoerd 2023. Foto Carla Oldenburger
Juliet Oldenburger. Kleurontwerp Gevelwand Claes Claesz. Hofje, Amsterdam. Foto Carla Oldenburger
  • Kleurontwerp Claes Claesz. Hofje te Amsterdam (2021). Houtwerk rond de binnentuin (2020, foto hieronder) en gevelwand langs de Egelantierstraat (2022-2023, foto’s hierboven).
    Schilder aan het werk in het Claes Claesz Hofje Amsterdam, jan. 2021 (foto: Walther Schoonenberg)
    • Huis De Ladder Jacobs Oudezijds Voorburgwal Amsterdam (2015). De eerste ‘pilot’ van dit project is het onderzoek naar en kleurontwerp voor de gevel van genoemd huis, in 1655 ontworpen door Philips Vingboons.
    • Prinsengracht 175 Amsterdam, restauratie gevelstenen. Zie het Bericht 16 april 2022 en het Bericht 30 december 2022.
    De Ladder Jacobs, aan de Oudezijds Voorburgwal te Amsterdam, na de schilderbeurt in het najaar van 2015 (kleurontwerp: Juliet Oldenburger, foto: Wim Ruigrok)