Geschenk aan Johan D. Zocher sr. en aan Carel G. Zocher

Geschenk 1) van Lodewijk Napoleon aan Johan D. Zocher en 2) van Karel G. Zocher aan zijn neef Louis Paul Zocher.

Empire kandelaar ontvangen als geschenk van Lodewijk Napoleon. Ca. 1810. Part. Collectie.

Geweer met bajonet met draagriem van L.P. Zocher met de opdracht: “aan L.P. ZOCHER ter GEDACHTENIS aan den TIENDAAGSCHEN VELDTOCHT in AUGUSTUS 1831 van K.G. ZOCHER”.

Tijdens ons onderzoek komen we ook soms voorwerpen tegen die ogenschijnlijk niets te maken hebben met de prachtige parken en tuinen die de verschillende Zochers ons hebben nagelaten, maar die bij nadere bestudering toch vragen hebben opgeroepen in verband met hun werk.

Hierboven een van de twee Empire kandelaars, die Koning Lodewijk Napoleon als  dank voor bewezen diensten aan Zocher sr. ten geschenke heeft gegeven.  Hoezo?

Op 28 mei 1807 benoemde Koning Lodewijk Napoleon Zocher sr. tot hofarchitect, onder supervisie van de Franse architect en ‘controleur de nos bâtiments’ Jean Thomas Thibault en de Intendant General G. W. J. van Lamsweerde, die speciaal de verantwoordelijkheid voor de tuinen droeg tot 1 januari 1809, opgevolgd door J. A. Twent van Kortenbosch. De eerste opdracht betrof een reorganisatieplan voor de tuinen van het kroondomein van Koning Lodewijk Napoleon, Huis ten Bosch (1807), gevolgd door werkzaamheden aan Paleis Soesdijk (1808), Amelisweerd (1808), de loge in de hofkapel in het Paleis te Utrecht (vanaf 1807), en tenslotte Paviljoen Welgelegen te Haarlem (vanaf 1808/1809), met daarbij behorend de ‘Jardin Potager’.  In juli 1810 werd het Koninkrijk van Lodewijk Napoleon ontbonden en werd Nederland ingelijfd bij het Eerste Franse Keizerrijk.

Deze kandelaar is intussen bij de zesde generatie nageslacht van Johan D. Zocher sr. beland. Louis Zocher’s dochter Maria Elisabeth trouwde met Jacob Oolgaardt. Zijn eerste kleinkind Hanna Oolgaardt trouwde met Johan Willem Walraven van Ommeren. Hij kreeg één zoon met dezelfde naam en deze zoon kreeg drie kinderen, één zoon en twee dochters.

Het tweede geschenk betreft een geweer. In de collectie van het Rijksmuseum bevindt zich een geweer dat dienst heeft gedaan tijdens de Tiendaagse Veldtocht (2-12 augustus 1831, o.l.v. Koning Willem I, ter onderdrukking van de Belgische Opstand). Dit geweer is geschonken door Karel G. Zocher aan zijn neef Louis P. Zocher. De tekst op de draagriem luidt: “aan L.P. ZOCHER ter GEDACHTENIS aan den TIENDAAGSCHEN VELDTOCHT in AUGUSTUS 1831 van K.G. ZOCHER”.  De vraag is nu hoe is Karel Zocher aan dit geweer gekomen? Zou dit kunnen betekenen dat Karel Zocher als vrijwilliger dienst heeft gedaan tijdens deze veldtocht? We tasten nog in het duister.  Iemand een idee dat ons verder kan brengen?

5 gedachten over “Geschenk aan Johan D. Zocher sr. en aan Carel G. Zocher”

 1. Carla, ik heb het boekje niet, maar lees een snipper op het web.
  In De Tiendaagse veldtocht: de Belgische opstand 1830/1831 van Johan Pieter Nater uit 1980, p. 77, is sprake van een 2de luitenant Zocher. Dus er is een Zocher die deelnam.

  1. Nog een snipper…

   Uit H. Gerlings, Te Haarlem vóór vijftig jaren, 1884, p. 158.

   In de opengevallen plaats bij de ‘5de compagnie werd Carel George Zocher schutter van Haarlem tot 2de luitenant benoemd.

 2. Dank Jan, zo zie je maar weer, samen weer een stukje ban het leven van Karel ingevuld.Ik snap nu ook hoe je verder hebt gezocht via Books. Ga ik ook eens op andere vragen toepassen. Dank Carla

  1. Dag Carla, zeer spijtig dat jullie plan niet is gekozen. Sowieso vind ik het vervreemden van dit paleis weinig respectvol. Het heeft toch, al sinds XVII, een rol vervuld in de dynastie. En dan de bewoning door Anna Paulowna, Emma en het prinselijk en later koninklijk paar dat van het Nederlandse volk een nieuw ingerichte vleugel door De Bie Levering Tjeenk kreeg aangeboden, weliswaar ten koste van de Anna Paulownavleugel. Hier is weinig respect voor bewoningsgeschiedenis. Het Loo is een evocatie, Het Lange Voorhout is gestript en het Noordeinde heeft gering belang na alle reconstructies. Pechtold zei: niet nog een paleismuseum. Hij vergat dat Soestdijk als laatste de bewoningsgeschiedenis van een hof illustreert. Nu is en wordt het gestript.

   1. Hoi Guido, Helemaal eens met jou natuurlijk. Ik vind het erg dat tegenwoordig alles economisch wordt beslist. Nu weer de hoogste bieder, terwijl de andere twee plannen beslist inhoudelijk veel interessanter waren en veel dichter bij de geschiedenis van paleis en familie bleven. Nederland veramerikaniseert sterk in mijn ogen. Hoop je snel weer eens ergens tegen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *