Oldenburgia-Vrouwen in de bloemetjes. Hoe heurt het eigenlijk?

(Bet)overgrootmoederMaria Ebbers-Wilkes1921(Bet)overgrootje  in de bloemetjes gezet  op 21 september 1921, ter ere van haar 80-ste verjaardag, thuis in de salon  in Heemstede. Lelies, chrysanten, dahlia’s, anjers verhogen de feestvreugde. Met een anjer in haar hand, als heel oud symbool van eeuwige trouw aan haar echtgenoot.

Al een tijdje ben ik bezig met het lezen van het boek van Anne Mieke Backer, getiteld: Er stond een vrouw in de tuin: over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap (Rotterdam: De Hef, 2016). Een aanrader!!!  Alle wetenswaardigheden zijn prachtig in de tijd geplaatst, veel nieuwe feiten en inzichten, diepgaand onderzoek! Alle lof. Ik lees het boek (van 640 pagina’s) stukje bij beetje, volgorde niet belangrijk. Laaf je met kennis over vrouwen en tuinen en landschap en bloemen uit alle tijden.

Op pagina 298 kwam ik twee foto’s tegen van echtparen die iets te vieren hadden, tussen de bloemen zoals dat toen gebruikelijk was op een huwelijksfeest, een verlovingsfeest, bijzondere verjaardagen etc. Die foto’s kregen van Backer het onderschrift mee: Wie zich op hoogtijdagen niet omringde met gekweekte bloemen, wist niet hoe het hoorde. En dan volgen er twee foto’s van het gouden bruiloftsfeest van Sientje van Houten en Hendrik Willem Mesdag en de verloving van freule Maria Mathilda Augusta Hesselt van Dinter, met apotheker Jan Backer.

Ik dacht na het lezen van Backer’s boek, dan heb ik ook nog wel een mooie foto in ons familie-album, van het 80ste verjaardagsfeest van mijn overgrootmoeder, Maria Ebbers-Wilkes, gehuwd met apotheker Jan Ebbers, volgens een bericht in de de ‘Opregte Haarlemsche Courant’  bij zijn overlijden in 1923 “een zeer bekende persoonlijkheid in deze gemeente [Heemstede].”

Duidt dit citaat op een familie die wist ‘hoe het heurde’?

Fotografie Kroes Ruysenaars uit Heemstede (destijds volgens advertenties in de Eerste Heemsteedsche Courant, gevestigd op  Binnenweg 148 bij de Koediefslaan)

Meer over  het winkeladres van de Fa. Ebbers, Raadhuisstraat 92, Heemstede.

4 gedachten over “Oldenburgia-Vrouwen in de bloemetjes. Hoe heurt het eigenlijk?”

  1. leuk Carla! Ik heb zelf een bijzondere foto van mijn moeder in de bloemen op haar huwelijksdag in Batavia. Zij trouwde met de handschoen omdat mijn vader al in Medan was en zij daar niet ongetrouwd heen mocht van mijn grootvader (die blijkbaar ook wist hoe het hoorde). ik zal hem scannen….

    1. Hoi Christie, ja ik ken dat verschijnsel ’trouwen met de handschoen’. ik denk zelfs dat het verplicht was als de man in overheidsdienst was of bij een firma werkte die dezelfde regels hanteerde. Mijn schoonmoeder is ook met de handschoen getrouwd. Dat was in 1929.

  2. Dezer dagen (rond kerst 2023) heb ik een nieuwe ontdekking gedaan rondom dit portret ‘in de boemetjes gezet’. Mijn overgoormoeders vader was Johannes Wilkes, een tuinman, afkomtig uit Breukelen, geboren 23 maat 1799. Hij had drie zoons, Johannes, Albertus en Roelofs, die alle drie ook tuinman waren. De oudste, Johannes, was in 1905 tuinbaas in Vogelenzang (Heemstede) op de buitenplaats Casa Nuova aldaar.
    Dat zij dus zo in de bloemetjes werd gezet was een blijk, en ook een vertoon van liefde van alle tuinmannen om haar heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *