Oldenburgia-(Bet)overgrootmoeder op een balkon in Montmartre

De Kalender 2017 van het Gemeente Museum Den Haag heeft onze (bet)overgrootmoeder op de omslag gezet. Goed idee.

kalenderovergrootmoederJacob Maris, Portret van Johanna Hendrika Maris (geb. 1851). Collectie Gemeente Museum Den Haag. Detail

21 mei  2016 plaatsten we hier onder de knop Berichten een foto-portret van onze (bet)overgrootmoeder Maria Ebbers-Wilkes (geb. 1841), onder de titel Vrouwen in de bloemetjes. Hoe heurt het eigenlijk?

Ook de vrouw op bovenstaand schilderij staat in de bloemetjes (bloeiende Prunus?). Vanaf het balkon kijkt zij op tuinen in Montmartre, het dorp dat vanaf 1860 door de stad Parijs was geannexeerd. Ook zij is onze (bet)overgrootmoeder, namelijk Johanna Hendrika Maris, geboren in 1852 en gehuwd in 1868 met Laurens Vogelesang, (hoofd-)onderwijzer,  eerst in Den Haag en later in Amsterdam. Zij werd vernoemd naar haar vader Johannes (Hermanus) Maris en mogelijk ook naar haar tante Hendrika Bloemert.

Johanna Hendrika was een nicht van de gebroeders en kunstschilders Maris, Jacob, Matthijs en Wilem. Zij hadden dezelfde grootouders, namelijk Wenzel Maresch, steenhouwer en afkomstig uit Praag, in 1808 gehuwd met Elisabeth Smet. Niet verwonderlijk dus dat Johanna door neef Jacob Maris is geschilderd. Het schilderij dateert van 1869, toen Johanna ongeveer 17 jaar oud was. Jacob was een huiselijke familieman en zijn modellen waren vaak hem vertrouwde personen zoals zijn dochters Henriëtte, Tine en Anna en zijn zoon Willem Matthijs. En dus ook zijn nicht Johanna Hendrika.

In 1869 was Jacob in Parijs gevestigd. Het schilderij heeft verschillende namen, zoals Het Breistertje, Meisje op balkon, Meisje op balkon in Montmartre, maar voor ons is het gewoon betovergrootje. Vroeger ging ik in vakanties met mijn vader naar haar kijken en het wordt tijd dat ik dat nu met mijn kleindochter ga doen.

johanna-hendrika-maris-met-kleinzoon-jan-ebbersJohanna Hendrika Vogelesang-Maris met kleinzoon Jan Ebbers III. Fotograaf onbekend

img_4439Jacob Maris, Portret van Johanna Hendrika Maris (geb. 1851). Collectie Gemeente Museum Den Haag

ddd_010657459_mpeg21_p008_imageAdvertentie uit Algemeen Handelsblad, 17 maart 1924

Van (bet)overgrootmoeder bezitten we ook nog een foto en een overlijdensadvertentie. Op de foto wordt zij afgebeeld met een kleinzoon,  mijn vader Jan Ebbers III. Jammergenoeg staat niet achterop de foto hoe oud Johanna toen was. Ik schat even in de zestig. Onder deze foto beelden we hier nu het hele schilderij af, om het jonge en het oude gezicht te vergelijken, en een kopie van de overlijdensadvertentie uit het Algemeen Handelsblad, waaruit blijkt dat ze op de Begraafplaats Huis te Vraag werd begraven en dat ze toen woonde op het adres Veerstraat 37 (huis gebouwd 1912) te Amsterdam.

Begraafplaats Huis te Vraag te Amsterdam

Meer schilderijen van Jacob Maris van familieleden, zijn dochters en zoon:

img_4429Henriëtte en Tine Maris

display_image-phpTine Maris 

2003-02-06Henriëtte Maris

Opnamedatum: 8-9-2009Henriëtte en Tine Maris

img_4433Willem Maris jr.11975298_1542493836044966_1297439661_o-1Willem Maris jr.

4 gedachten over “Oldenburgia-(Bet)overgrootmoeder op een balkon in Montmartre”

  1. De foto van Henriette Vogelesang-Maris hierboven is met kleinzoon Laurens Vogelesang (1917-1992). Mijn vader! Deze originele foto heb ik in mijn bezit en is rond 1924 gemaakt.

    1. Beste Laurens Vogelesang. Mijn grootmoeder, Carolina Sophia Ebbers-Vogelesang (1872-1954) heeft mij altijd geleerd dat deze foto haar moeder voorstelt, Johanna Hendrika (dat zij haar Henriëtte noemden heb ik nooit geweten) Vogelesang-Mar(r)is, de zuster van Jacob Maris, met haar kleinzoon Jan Ebbers. Grootouders Vogelesang woonden ten tijde van de foto in de Veerstraat 37 te Amsterdam. Ik heb deze foto ook zelf, uit mijn vaders erfenis uiteraard. Ik heb de informatie niet aangepast omdat ik tot heden aan mijn grootmoeders gegevens meer waarde hecht dan aan de gegevens die ik op Internet vind. Daar staat op een aantal genealogische websites te lezen dat mijn grootmoeder is overleden in 1937 en dat Johanna Hendrika geen broers en zusters had. De waarheid is dat ze er velen gehad heeft maar dat er ook velen weer snel overleden zijn. Zij heeft me zelfs verteld dat ze 21 broers en zusters heeft gehad, maar misschien was dat een grapje dat weet ik niet. Ik heb er geen gekend in ieder geval.

      1. In mijn eerdere reactie vergiste ik mij. Dat Johanna Hendrika geen broers en zusters had, moet zijn dat mijn grootmoeder Carolina Sophia geen broers en zusters had, dwz mijn grootmoeder Carolina Sophia Vogelesang was misschien wel enig kind, maar zelf heeft ze mij juist verteld dat ze heel veel broers en zusters heeft gehad. Ik zag echter wel op allerlei sites dat ze bijan allemaal snel overleden zijn. Ik heb naar mijn weten er ook nooit een gekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *