Koningin Wilhelmina en haar moeder regentes Emma op bezoek bij de hyacintenpronkbakken in Overveen, 1894 (foto: NH Archief)
BLOEIEND GOUD
Tentoonstelling in Museum Haarlem (Groot Heiligenland 47),
Van 11 april tot 27 augustus 2017
Het geheim van de bloemenstad
Op bloemengebied was Haarlem eeuwenlang het middelpunt van de wereld. Op alle continenten werd met bewondering over de stad gesproken. Vorstenhuizen staken nieuwsgierig de oceanen over om het met eigen ogen te kunnen zien; het bloeiende goud. Nergens was de bloembollencultuur zo inventief, zo bijzonder en zo rijk als in bloemenstad Haarlem.
Met een tijdelijke expositie ontrafelt Museum Haarlem de geheimen van het Haarlemse bloemenverleden. Het verhaal begint bij de bollenkwekers, die zich in de eerste helft van de 17e eeuw in Haarlem vestigden. Zij ontdekten dat het Hollandse klimaat en de zandgronden een ideale combinatie vormden voor het kweken van tulpen, narcissen, hyacinten en lelies. Hun bollen werden kostbaarheden; voor één exemplaar werd soms net zo veel betaald als voor een compleet grachtenpand.
De expositie belicht o.a. de hyacintenmanie van 1736 en brengt de familiegeschiedenis in beeld van vermaarde kwekers als Voorhelm, Schneevoogt en Krelage. Er is aandacht voor de wereldberoemde Wintertuin van Krelage. Zijn kassencomplex vol exotische planten trok veel bezoekers van koninklijke bloede. De oorsprong van het Keukenhof wordt in beeld gebracht, evenals het bloemencorso, waar ieder voorjaar honderdduizenden mensen op afkomen, en de – soms omstreden – geschiedenis van de Haarlemse bloemenmeisjes.
Museum Haarlem toont een brede collectie historische afbeeldingen, kledingstukken en bijzondere attributen uit de bollenteelt en laat zien hoe Haarlemse bollentelers de wereld veroverden.
Luister hier naar het interview op NH Radio met mueumdirecteur Laura van der Wijden – vanaf minuut 50:15
Tekening van het kassencomplex van de firma Krelage aan de Kleine Houtweg, ca. 1890 (NH Archief)
De foto betreft niet het bezoek aan de Wintertuin, die lag in Haarlem,maar aan de hyacintenpronkbakken die in Overveen lagen. Daar had Krelage ook bollengrond. Zie verder mijn Krelage-biografie.
Beste Maarten Timmer. Dank voor je correctie. Ik heb het gecorrigeerd.