Wat is een Sterrenbos? DIASHOW

(182 x op Slideshare bekeken)

(239) Een sterrenbos op een buitenplaats komt tamelijk veel voor. Men herkent het niet altijd, daarom deze uitleg. Een sterrenbos bestaat meestal uit twee lanen die elkaar kruisvormig kruisen en twee lanen die elkaar diagonaalsgewijs kruisen. Hun middelpunten vallen samen. Tussen de lanen liggen driehoekige bosvakken. Een sterrenbos heeft eigenlijk twee doelen. 1) het is een productiebos. De rechte lanen worden gevormd door beuken of eiken die de tussengelegen driehoekige vakken met hakhout afschermen. Het hakhout werd vroeger om de paar jaar gekapt en kon voor verschillende doeleinden gebruikt worden. 2) het is een jachtbos, speciaal voor kleinwild. De jager vatte met zijn geweer post op een van de lanen, terwijl de honden het wild moesten opjagen. Zodra de hazen, konijnen, fazanten, of zwijnen de laantjes overstaken, stond de jager met zijn geweer klaar om te vuren. Op onderstaande topografische kaart is te zien dat het middelpunt van een sterrenbos meestal uitkijkt over acht lanen.

Deze bossen zijn een cultuurhistorisch bosrelict uit vroeger tijden. Op oude topografische kaarten zijn ze makkelijk te onderscheiden.

Topografische kaart omgeving Amersfoort, met middenin het sterrenbos van de buitenplaats Nimmerdor

2 gedachten over “Wat is een Sterrenbos? DIASHOW”

 1. Ciao Carla, nog altijd actief! Aan jou zijn blijkbaar geen geraniums besteed?
  Ook in Maarn is een sterrenbos, zuid van de A12 en aan de oostzijde van het dorp.
  Ik wandel er geregeld doorheen, maar ik weet niet wie de eigenaar is en wie het heeft aangelegd. Misschien kun jij daar achter komen?
  Liefs,
  Frans

 2. /Users/carlaoldenburger/Desktop/Schermafbeelding 2021-04-18 om 12.02.25.png

  Hoi Frans, dank voor je reactie. Ik zag op de Top. Kaart een sterrenbos in een gebiedje dat heet ‘De Venen’., tussen aarsbergen en Maarn, zuid van de snelweg. Bedoel je dat. Zie de link naar de schermafbeelding hierboven. Gr. carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *