VIA LEENDERT VAN HAESTAR (1604-1675) ALLEN EEN GELUKKIG EN GEZOND 2021 GEWENST

Leendert Maertensz. van Haestar (1604-1675). ‘Aanbidding der Koningen’. Olieverf op paneel. Coll. Kunsthandel Jean Moust Brugge

(222) Het schilderij ‘Aanbidding van de Koningen’ of  ‘Drie wijzen uit het Oosten’ (Arabië) vertelt het verhaal uit de Bijbel (Matt. 2:11-18) van de drie Koningen of ‘Wijzen’ uit het oosten Caspar, Melchior en Balthasar. Zij zagen een opgaande ster (conjunctie tussen Jupiter en Saturnus?) die hen  naar de pasgeboren koning der Joden zou leiden.

Drie Koningen 6 januari

Op deze dag wordt herdacht dat de drie Koningen in de stal in Bethlehem aankwamen en Jezus geschenken offerden: goud, wierook (uit hars van de plant Boswellia sacra) en mirre (uit hars van de plant Commiphora myrrha).

Boswellia sacra (hierboven) en Commiphora myrrha (hieronder)

Waarom zijn wij zo geïntrigeerd door dit schilderij?

Omdat Juliet dit jaar door genealogisch onderzoek heeft ontdekt dat Leendert van Haestar, de schilder van het hierboven ruim 380 jaar geleden vervaardigde schilderij een voorvader van ons is. We zullen hem op Driekoningen-avond 6 januari in kleine kring gedenken.

Leendert van Haestar (Haester, Haestert, Haastrecht), 1604- 1675. Schilder, behangselschilder en tekenaar:

Naar Leendert van Haestar (Haastert). Gravure door Jonas Suyderhoef. Portret Prins Willem III (Willem Hendrik van Oranje, 1650-1702). Ca. 1672. Coll. Rijksmuseum

Leendert van Haestar (Haastert / Haastrecht) werd geboren in Den Haag en is daar  in de Kloosterkerk begraven. Van Haestar is lid geweest van het Haagse schildersgilde en schilderde o.m. ‘Aanbidding der Koningen’, 1640; ‘De woede van Aharverus’, coll. Bredius; en een portret (uit 1672) van Willem III, stadhouder en later koning van Engeland, hierboven als gravure afgebeeld). Hij huwde met  Lucia Peneels / Paneel. 

De kunstschilder Leendert Maertensz. van Haestar (ook bekend onder de namen Haester, Haestert, Haastrecht) was een tijdgenoot van Rembrandt (1606-1669). Aan het werk van beiden is te zien dat ze door Caravaggio beïnvloed zijn, hoewel beiden waarschijnlijk nooit in Italië zijn geweest. Op hun schilderijen wordt met licht en donker gespeeld, zodanig dat het oog van de toeschouwer naar het hoofdthema van het schilderij wordt geleid, in dit geval Jezus in de kribbe.

Leendert Maertensz. van Haestar staat twaalf generaties terug in onze stamboom via onze Haagse tak. Carla’s naamgeefster Carolina Sophia Ebbers-Vogelesang is de laatste die in de hofstad geboren werd. Leendert  is een zoon van Maerten Florisz. van Groenewegt (ca. 1574-1636) en Nyesgen Cornelisdr. Schrap. Zijn jongere broer Floris was goudsmid. Leendert had 2 zonen (Willem en Maerten, beiden ook goudsmid) en 2 dochters waarvan Swaentje trouwde met de kunstschilder Arnold Verbuys. 

In Leendert’s tijd is er duidelijk sprake van kunstzinnig talent in de familie, zoals ook later in de 19de eeuw, wanneer overgrootvader Vogelesang trouwt met Johanna Hendrika Maris uit de bekende schildersfamilie. In 2021 zullen we het onderzoek naar de werken van Leendert van Haestar voortzetten.

8 gedachten over “VIA LEENDERT VAN HAESTAR (1604-1675) ALLEN EEN GELUKKIG EN GEZOND 2021 GEWENST”

 1. Dag Carla,

  Wat leuk dat jullie dat ontdekt hebben: een kunstenaar als voorvader! Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want ook Juliet heeft ontegenzeggelijk artistieke talenten!
  Eerlijk gezegd heb nu voor het eerst van deze man gehoord. Ik zal proberen dat onder het haarnetje te houden, maar daar zit al zoveel onder!
  Hartelijke groet,

  Frans

 2. Carla en Juliet,

  wat wil je nog meer, dit is toch een lot uit de loterij. En frappant dat de artistieke kwaliteiten nu nog zijn te herkennen. In hoeverre vind ik dit terug in de gegevens die ik je onlangs heb toegestuurd? En is Juliet bereid om die gegevens eventueel aan te vullen?

  Liefs en alle goeds voor 2021,

  Nanny en Frans

  1. Hoi Frans, Ja jouw stamboom is bijna identiek aan die van Juliet, maar op het punt van Leendert Van Haestert wijken jullie net even af. Van Haestert de kunstschilder is in rechte lijn dus voorvader, maar dat scheelt iets van jouw zienswijze. Ik stuur de stamboom van Juliet per email naar je toe, en natuurlijk is aanvulling van jouw kant helemaal perfect. Dank al voor je medewerking tot zover.

 3. Lieve Carla en Juliet,
  Jullie gaan een bijzonder jaar tegemoet met een nieuw ontdekte kunstenaar in de familie.
  Ik wens jullie veel geluk, in het algemeen èn met de verdere kennismaking met Leender
  Van Haester.
  Ik vond de eerste kennismaking met jullie verre voorvader in ieder geval al heel inspirerend!
  Hartelijke groet,
  Liesbeth BC

 4. Lieve Carla en Juliet, wat een mooi Kerst- en Driekoningen verhaal. Zo heb je er dus ineens een familielid bij. Het lijkt ons de moeite waard om de recherches verder voort te zetten, wie weet wat er verder nog allemaal te ontdekken valt, bijvoorbeeld waar in Den Haag hij gewoond en gewerkt heeft. Wij wensen jullie veel geluk en voorspoed in het Nieuwe Jaar en op Driekoningen gaan we voor Leendert een tulband bakken. Andries en Jattie

 5. Dag Carla,
  We keken altijd al zo graag naar het tv-programma ” verborgen verleden”, omdat dat ons zó tot de verbeelding spreekt. Wat interessant dat jullie deze ontdekking hebben gedaan en wat aardig dat je ons, met je nieuwjaarswens, hier deelgenoot van maakt.
  Dat stellen we erg op prijs. Veel succes met verdere ontdekkingen en voor 2021 wensen we jou en je familie alle goeds.
  Met vriendelijke groet,
  Willeke en Henk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *